Wśród
naczyń ceramicznych odnajdywanych na terenie Starego Miasta ciekawą
formą są naczynia na trzech nóżkach. Pojawiają się w drugiej
połowie XIV wieku i pozostają w użyciu w czasach
nowożytnych, przybierając różnorodne formy, dostosowane do
potrzeb ówczesnych użytkowników.
Różne formy naczyń na trzech nóżkach - zabawki dziecięce, I poł. XVII wieku (źródło: archiwum MAH) |
garnek na trzech nóżkach, XVI wiek (źródło archiwum MAH | ) |
Konrad z Soest, Narodziny Chrystusa z ołtarza głównego kościoła w Windunden 1403, fragment, (źródło: wikipedia.org) |
Podczas
gotowania naczynie wstawiano do otwartego paleniska i mieszano strawę
metalową lub drewnianą łyżką. W głębokich, szerokootworowych
naczyniach przygotowywano zapewne tzw. dania jednogarnkowe, w postaci
kasz na wodzie lub mleku, duszonych mięs, w płytszych smażono
jajka lub omlety. Naczynia w formie dzbanów z jednym uchem służyły
do podgrzewania i przenoszenia wody. Niektóre
pełniły funkcję zastawy stołowej. W większych podawano potrawy,
z mniejszych spożywano posiłki. Zapewne wielokrotnie jedzono
bezpośrednio z naczyń, w których przygotowywano strawę.
Naczynia
na trzech nóżkach nie pełniły jedynie funkcji kuchennych garnków.
Często przechowywano w nich żar i przy ich pomocy ogrzewano
pomieszczenia. Odpalano od nich fajki lub umieszczano je w
drewnianych podnóżkach, ogrzewając stopy.
Willem Duyster Grający w warcaby, XVI/XVII wiek, fragment (źródło: allwallpaper.biz) |
Wykorzystywano je także
w warsztatach rzemieślniczych i laboratoriach alchemicznych,
rozpuszczano w nich kleje, topiono metale, przechowywano różnorakie
substancje.
Pieter Bruegel Alchemik, 1558 (źródło: wikipaintings.org)
Zainteresowanych tym tematem odsyłam do badań pani dr hab. K. Sulkowskiej - Tuszyńskiej
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz