Pod koniec XV wieku
w północno – zachodniej Europie popularne stały się naczynia kamionkowe z
warsztatów nadreńskich i nadmozańskich. Wytwarzano je z lokalnej, odpowiednio
uszlachetnionej glinki bogatej w skaleń. Dzięki niemu, po wypaleniu w wysokiej
temperaturze (1100 - 1350ºC),
naczynia stawały się twarde i nieprzesiąkliwe. Zawarte w glinie związki żelaza
nadawały im kolor jasnoszary lub brązowy. Już XV wieku zaczęto stosować szkliwo
solne, nanoszone na naczynia podczas wypalania. Przez otwory w sklepieniu
komory pieca wrzucano sól kuchenną, która pod działaniem pary wodnej rozkładała
się, tworząc kwas solny i wodorotlenek sodu. Ten ostatni osadzał się na
powierzchni naczyń, tworząc szklistą powłokę. Naczynia formowano na kole garncarskim
i ozdabiano wykonaną oddzielnie i doklejaną dekoracją plastyczną.
Najstarszym ośrodkiem produkcji naczyń kamionkowych był Siegburg. Od
połowy XIV wieku wytwarzano tam smukłe, owoidalne dzbany z charakterystyczną
dla tego ośrodka sfalowaną stopą. Zdobiono je dekoracją plastyczną, nawiązującą
do brakteatów (cienkich, jednostronnie wybijanych monet) i form do marcepanów. W
Niderlandach, do których w XV i XVI wieku masowano importowano te naczynia,
nosiły nazwę Jacoba – Kanne, od imienia, lubującej się w nich, holenderskiej
księżniczki Jacoby.
W 1. połowie XVI wieku wiodącą rolę w wytwarzaniu kamionki przejęła Kolonia.
Najbardziej charakterystycznymi kolońskimi wytworami były smutkłe dzbany typu snella w typie
Bartmannkruge z dekoracją
przedstawiającą twarz mężczyzny o długiej, kędzierzawej brodzie.
Produkcja naczyń w tym mieście trwała dość krótko. Mieszkańcy obawiali się
pożaru i uskarżali na smród kwasu solnego, będącego produktem ubocznym
szkliwienia naczyń, którego opary wydobywały się z położonych w centrum miasta warsztatów.
Wytwórczości tej zakazano w 1547 roku, z powodu wyjątkowo suchego i gorącego
lata. Część garncarzy przeniosła się do Frechen – ośrodka, którego tradycje w
produkcji kamionek sięgały XV wieku. Z powodu bliskiego położenia obu miast,
migracji wytwórców i glin czerpanych z tego samego źródła, wyroby z obu
ośrodków są trudne do rozróżnienia.
Dzban typu snella (Kolonia) (fot. archiwum MAH) |
Inni rzemieślnicy wrócili do Siegburga, przyczyniając
się do ponownego rozkwitu miasta w dziedzinie garncarstwa lub osiedlili się w
Raeren – niewielkim miasteczku niedaleko Akwizgranu. Pierwsze warsztaty
powstały tu w XV wieku. Wytwarzano w nich kamionkowe naczynia codziennego
użytku. W 2. połowie XVI wieku garncarze z Raeren i okolicznych miejscowości
połączyli swoją produkcję, stwarzając własną markę RAEREN. Charakter wytwarzanym
tu naczyniom nadał miejscowy artysta Jan Emens Mennicken. Wykorzystał specyfikę
dostępnej glinki, mniej delikatnej niż glinka z okolic Siegburga, wprowadzając
jednocześnie zmiany w kształcie, kolorystyce i dekoracji. Rewolucją stało się
wprowadzenie kobaltowego barwnika oraz bogatych, reliefowych przedstawień o
rozległej tematyce m.in. scen biblijnych, mitologicznych, motywów
heraldycznych.
W 1632 roku Siegburg zniszczyły wojska szwedzkie, zamknięto prawie
wszystkie warsztaty. Garncarze przenieśli się do Westerwaldu, gdzie spotkali wytwórców
z Raeren i artystyczną wizję Mennickena. Kamionka wkroczyła w czasy nowożytne,
ale o tym w innym poście ;)
Naczynie kamionkowe z dekoracją imitującą breaktaty (fot. archiwum MAH) |
Dla zainteresowanych polecam książkę –
katalog Kamionka. Katalog zbioru Muzeum
Narodowego w Gdańsku, 1991 Gdańsk
Te brązowe "paciaje" to właśnie to szkliwo solne? Jak różne są od tych z nowożytności.
OdpowiedzUsuńTak, te "brązowe paciaje" to właśnie szkliwo solne. Jest różne od nowożytnego, bo też i inny sposób szkliwienia był. Nowożytne naczynia (w innych ośrodkach średniowieczne też zresztą) po pierwszym wypale pokrywano szkliwem, najczęściej przez zanurzenie naczyń w płynnym roztworze szkliwa. Następnie drugi raz je wypalano. W przypadku tych kamionek, w trakcie wypału wrzucano sól do komory pieca.
UsuńPiękne są te kamionki. Wiadomo jakie mają wymiary?
OdpowiedzUsuńŚredniowieczne kamionki odkryte dotychczas w Elblągu mają bardzo różne wysokości. Najmniejsza, to zaledwie 8-10 cm wysokości, te największe nawet 40 cm.
Usuń