Odmiana
fajansu zwana delikatnym ma dosyć krótką historię (biorąc pod
uwagę historię ceramiki), a jego rodowód wiąże się z Europą, ściślej z Anglią.
Około 1720 roku w warsztacie Johna Astbury, w Sheldon
(Staffordshire) rozpoczęto wytwarzać cienkościenne naczynia
kamionkowe pokryte szkliwem solnym. Były to naczynia wykonane z glin
biało wypalających się z Devonsihre z dodatkiem kwarcu. Są one
uważane za pierwsze wyroby, które można wiązać, z ciągle
udoskonalanym w następnych latach, fajansem delikatnym. Thomas
Whieldon około 1740 założył manufakturę w Fenton Low, którą po
jego śmierci prowadził Josiah Wedgwood, uważany za „ojca”
fajansu delikatnego. Proces tworzenia tego nowego gatunku ceramiki
zakończył się około 1779 roku, kiedy to Wedgwood do masy
garncarskiej dodał kaolin.
Talerz z fajansu delikatnego (Fot. Archiwum MAH) |
Nowe
wyroby ceramiczne bardzo szybko odniosły ogromny sukces na całym
kontynencie europejskim, wypierając z użycia fajanse z wytwórni
niderlandzkich. W angielskich Rocznikach Handlowych z
1765 roku czytamy słowa napisane przez Mac Phersona: Dawniej
wszyscy jadaliśmy z talerzy robionych w Delft w Holandii; obecnie
Holendrzy posługują się naszymi naczyniami ze Staffordshire. Stałe
zwiększanie się naszego eksportu do Holandii i krajów sąsiednich
jest prawdziwie zadziwiające.
Filiżanka z fajansu delikatnego (Fot. Archiwum MAH) |
Na
kontynencie naczynia z fajansu delikatnego najszybciej zaczęto
wyrabiać we Francji, która próbowała konkurować z produktami
angielskimi. Pierwsza manufaktura powstała w Paryżu przy Rue de Charaonne,
założona przez Claude-Humbert Gérina. Nieco
później założono manufaktury m.in w Orleanie i Lunéville.
Większość założonych we Francji manufaktur fajansu delikatnego
upadła pod koniec XVIII lub na początku XIX wieku. Powodem był
podpisany przez Francję i Anglię w 1786 roku układ handlowy.
Przestał on chronić francuskie wyroby wysokimi cłami wwozowymi, co
spowodowało olbrzymi napływ importowanych zza Kanału La Manche
wyrobów angielskich.
Niemcy
to kolejny kraj, w którym wytwórnie produkujące naczynia z nowego
surowca powstawały szybko i bardzo licznie. W 2. połowie XVIII
wieku funkcjonowały zakłady ceramiczne m.in. w Kassel (Hesja),
Altenberg i Hubertsburg (Saksonia), Zerbst (Anhalt), Poppelsdorf
(Nadrenia), Magdeburgu.
Fragment talerza zdobionego techniką druku (Fot. Archiwum MAH) |
Jednak
największą popularność zdobyły manufaktury i fabryki
zlokalizowane w Anglii, a przede wszystkim w hrabstwie Staffordshire,
które zmonopolizowały handel naczyniami z fajansu europejskiego w
Europie i na świecie. Również licznie odkryte przykłady tych
naczyń w Elblągu pochodzą prawie wyłącznie właśnie z Anglii.
Są wśród nich różnej wielkości talerze (głębokie i płytkie),
których jest najwięcej. Bardzo popularne były także serwisy do
picia kawy i herbaty – filiżanki, czarki, podstawki i czajniki.
Większość z nich jest niezdobiona lub dekorowana jedynie
ornamentem reliefowym odciskanym w mokrej jeszcze masie ceramicznej.
Pod koniec XVIII wieku rozpoczęto dekorować naczynia przy
użyciu techniki druku. Początkowo były to dekoracje
monochromatyczne – najczęściej czarne, później także z
wykorzystaniem innych kolorów.
Filiżanka z dekoracją drukowaną (Fot. Archiwum MAH) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz